De Oertuin

De Oertuin: Groenten met kracht van de natuur

De OertuOertuinlogoin staat voor kleinschalige biologische groenteteelt van historische groenterassen en is samenwerking tussen Vroegop-Windig, Zorgtuinderij De Kweektuin en Tuinderij De Groenteboer. Samen zorgen wij ervoor dat bijzondere groenten met een uniek verhaal weer worden geteeld. Zo houden we deze bijzondere groenten in stand en zorgen voor afwisseling op het bord.

 

Zij startten dit gezamenlijke initiatief om ervoor te zorgen dat historische groenterassen, en hiermee een stuk cultuurerfgoed, in stand wordt gehouden. De keuze voor historische gewassen is voor groot gedeelte gemaakt op smaak. De moderne teelten gaan voornamelijk om opbrengsten en telersgemak. Bittersmaak en scherpte zijn vaak volledig weggekweekt. Het telen van oude rassen levert minder op maar smaken beter! Oude gewassen hebben vaak een natuurlijke resistentie tegen ziekten omdat vroeger geen spuitmiddelen werden gebruikt.

De Oertuin biedt jaarrond volgens de teeltkalender verschillende soorten bijzondere historische groenten met een uniek verhaal en de smaak zoals de natuur het heeft bedoeld. De oogst is beter gespreid maar beperkt door de kleinschalige teelt en de vorm is niet zo uniform als bij grootschalige moderne teelt. De oogst gebeurt handmatig evenals het verpakken waarbij we steeds rekening houden met het unieke en exclusieve product.

De Oertuin past bij de kernwaarden en doelstellingen van de drie partners. Zo heeft Vroegop-Windig passie voor AGF en biedt het haar klanten een zo breed mogelijk assortiment. Kroon Biologisch Verswaren is onderdeel van Vroegop Windig en het verkoopkanaal naar de natuurvoedingsmarkt. Zorgtuinderij De Kweektuin biedt zelfstandig wonende, kwetsbare burgers in een groene en natuurlijke omgeving een zinvolle dagbesteding. Tuinderij de Groenteboer teelt groenten, fruit en bloemen op kleine schaal volgens principes van de biologische landbouw en verkoopt deze het liefst zoveel mogelijk lokaal en regionaal. Een ideale combinatie van drie bedrijven die een zowel van elkaars krachten als de krachten van de natuur gebruik maken.