Teler van de maand

Teler van de maand: Jeroen Rijpkema van Kwekerij Osdorp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kwekerij Osdorp; met zorg geteelde groenten!

 

Deze keer zetten wij graag Kwekerij Osdorp in het zonnetje.

Kwekerij Osdorp, onderdeel van Stichting Landzijde, is in 2009 opgericht door Jeroen Rijpkema en Jeroen Klaassen. De core business van de kwekerij is het bieden van een zinvolle dagbesteding. Het initiatief is ontstaan doordat beide heren iets voor mensen wilden betekenen. Jeroen Rijpkema, eerder werkzaam in de tuinbouw en als medewerker op een sociale werkplaats, kreeg het idee om dat werk te combineren met de tuinbouw. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek namelijk dat het zeer helend is om in een agrarische omgeving te werken. Aan de Osdorperweg stond een oude rozenkwekerij en al snel was de stap gezet en werd Kwekerij Osdorp opgericht om zo mensen in Amsterdam de beste dagbesteding te bieden.

 

Maatschappelijk verantwoorde kwekerij
Dagelijkse werken er tussen de zestig en tachtig (ex) verslaafden, dak- en thuislozen en mensen met psychische klachten in de kwekerij. Via de zorginstelling kunnen zij zich op vrijwillige basis voor het werk aanmelden. Elke ochtend rijden er busjes door Amsterdam om alle cliënten op te halen. In de kwekerij worden vervolgens de werkzaamheden van die dag op basis van hun gemoedstoestand afgestemd. Gedurende de dag krijgen cliënten een warme maaltijd en een kleine vergoeding voor het werk. In de kwekerij lopen er begeleiders met een zorgachtergrond en een agrarische achtergrond. Ook aan het opleiding van de cliënten wordt gedacht. Zo wordt er drie middagen per week Nederlandse les gegeven. Daarnaast kunnen cliënten hier de opleiding Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent (AKA) volgen. Met deze brede opleiding kunnen zij een mbo-diploma niveau 1 halen.

 

Producten
In de kwekerij worden speciale groenten geteeld die vrij makkelijk te telen en oogsten zijn. Gedurende het seizoen bieden wij diverse soorten paprika’s, aubergines en tomaten van Kwekerij Osdorp aan.

 

Keurmerken
Kwekerij Osdorp voldoet aan de volgende keurmerken: GlobalG.A.P., Milieukeur en Federatie Landbouw & Zorg.

 

Duurzaam
Kwekerij Osdorp heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo is de kwekerij in 2014 voor het eerst gestart met het telen op kokos. Vanwege de hogere bodemtemperatuur kan er hierdoor eerder gestart worden met de teelt. Het telen op kokos wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast en het is een goed en milieuvriendelijk substraat. Door de luchtige samenstelling geeft kokos de wortels van de jonge plantjes een betere toegang tot zuurstof, simpel omdat de kokos door zijn luchtigheid ook meer zuurstof kan bevatten.

 

Vroegop-Windig & Kwekerij Osdorp
Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt al jaren een belangrijke rol in onze hele bedrijfsvoering. Wij zijn een van de koplopers in duurzaam transport en profileren ons door een breed biologisch assortiment. Aangezien wij ons sterk betrokken voelen bij onze omgeving hebben wij de producten van Kwekerij Osdorp in het assortiment opgenomen. Zo steunen wij dit goede initiatief en zorgen wij er gezamenlijk voor dat de kwekerij de beste dagbesteding in Amsterdam kan blijven aanbieden!
Meer informatie over afname van de producten of over Kwekerij Osdorp: verkoop@vroegop.nl of via 020-6061818
Interesse in een rondleiding? Onze accountmanagers nemen u graag mee naar de kwekerij!