Teler van de maand

Teler van de maand: Tim Oosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oesterzwammen vanuit Noord-Holland!

 

Deze keer zetten wij graag teler Tim Oosten in het zonnetje die als sinds 1984 oesterzwammen voor ons teelt.

 

Telers Tim Oosten en René Jansen
In zijn jeugd heeft Tim een keer zijn eigen oesterzwammen gekweekt en hij vond ze zo lekker dat hij hier meer mensen mee kennis wilde laten maken. Tim stond in 1983 nog voor de klas in Amsterdam maar begon in 1984 samen met compagnon Evert Jan Jansen met de bouw van twee celletjes en de kweek. Inmiddels 30 jaar later krijgen wij nog steeds twee keer per week oesterzwammen van Tim Oosten geleverd!

 

Teelt oesterzwammen
Bij de teelt van oesterzwammen komt nogal wat kijken, want de verschillende fasen van een schimmelleven hebben ieder hun specifieke eisen. Het kweken van oesterzwammen gebeurt onder geconditioneerde omstandigheden op tarwestro. Sleutelwoorden bij de teelt zijn temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en licht. Want oesterzwammen hebben pigment, waarmee ze stoffen aanmaken en hebben dus licht nodig! Het plukken en het snijden van oesterzwammen  gebrut handmatig wat het een arbeidsintensief proces maakt. De teelt van oesterzwammen staat qua ontwikkeling niet stil; zo telen zij sinds enkele jaren sporenloze oesterzwammen. Heel fijn voor mensen met allergische reactie vanwege het ontbreken van de ‘miljarden stofdeeltjes’.
De teelt van oesterzwammen kent een veel kleinere “ecologische voetafdruk” dan vlees en zuivel, dus een veel geringere bijdrage aan opwarming milieu (veel minder CO2-productie).

 

Tips telers
Oesterzwammen verschijnen steeds vaker in kroketten en burgers, vooral de stelen zijn hiervoor geschikt waardoor dus echt het hele product gebruikt worden. Verder adviseert Tim om oesterzwammen te koken en dan afgekoeld in een salade te verwerken. Of om oesterzwambeignets te maken. Beslag maken met zelfrijzend bakmeel, melk, losgeklopt ei en zout, in het deeg dompelen en bakken in olie. Extra lekker met warme kerriesaus.

 

Lees hier het hele verhaal van oesterzwamteler Tim Oosten

Poster teler van de maand oesterzwamtelers