Teler van de maand

Teler van de maand: Kersenboertje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teler van de maand: ‘t Kersenboertje

Het Kersenboertje is dé kersenteler van Almere. Hier worden heerlijke kersen op een natuurlijk wijze in de kas geteeld. In het jaar 2000 is de familie Herbert in Almere begonnen met een rozenkwekerij. Na 15 jaar rozenteelt werd het tijd voor een nieuwe uitdaging!
De familie Herbert zocht naar iets unieks wat er in Almere nog niet was. Uiteindelijk zijn zij uitgekomen op kersen. Kersen worden in de meeste boomgaarden buiten geteeld. Na enig speurwerk kwamen zij erachter dat kersenbomen ook goed gedijen in de kassen. Het grote voordeel hiervan is dat zij ongeveer zes weken eerder kersen hebben dan het buitenseizoen. Doordat de kersen in de kas geteeld worden kunnen zij optimaal profiteren van de warmte van de kas en hebben de kersen ook een opvallend zoete smaak.

 

Variëteiten kersen
Het Kersenboertje teelt drie verschillende rassen: Merchant, Kordia en Schneider. Momenteel hebben wij de variëteit Merchant in ons assortiment.

Merchant (collo à 8 x 250 gram)
De kers Merchant werd omstreeks 1980 uit een vrije bestuiving van het ras Merton Glory ontdekt in Engeland. De kersen zijn tamelijk groot en zijn donkerrood gekleurd. De kersen hebben stevig vruchtvlees en hebben een zoete smaak.

Schneider
De kers Schneider werd in de tweede helft van de 19e eeuw gevonden in de de Guben-streek in Duitsland. Het zijn donkere zeer goed smakende kersen. Dit ras heeft een matige productie maar heeft een geweldige kwaliteit. Deze kersen hebben vrij hard vruchtvlees het is een soort knapkers. De schneider heeft een sterke groei met veel opwaartse takken

Kordia
De kers Kordia werd omstreeks 1963 als toevalstreffer gevonden in de huidige Tsjechische republiek. Kordia wordt gezien als één van de beste kersenrassen. ‘Kordia’ geeft grote tot zeer grote hartvormige bruinrode glanzende kersen. Het stevige zeer vlezige vruchtvlees heeft een zeer goede aromatische, zoete smaak.